Specialist in lastechniek

REVA Lastechniek in Joure is de specialist in lastechniek. Bij ons vindt u alles op het gebied van professionele lastechniek, lasapparatuur en lasbenodigdheden.

Ook zijn wij sterk in het adviseren en
begeleiden van bedrijven om de juiste
lasaparatuur aan te schaffen.

meer over ons

Keuren, valideren en onderhouden van lasapparatuur.

NEN 3140 (elektrische) keuring

Iedere werkgever in Nederland is volgens de ARBO wet verplicht om gereedschappen en machines in goede en veilige staat aan te bieden aan zijn werknemers. Voor laagspanningsinstallaties (lager dan 1000 Volt voedingsspanning, waar handgereedschap onder valt) geldt hiervoor de NEN 3140.

Volgens de Arbowet moet elektrische (las) apparatuur periodiek (afhankelijk van de mate van gebruik, maar in ieder geval 1 keer per jaar) en/óf na een reparatie worden gekeurd. Dit is een verplichting en daar kom je als Nederlands bedrijf niet onderuit.

De NEN-EN- IEC 60974-4

Indien een bedrijf een kwaliteitssysteem hanteert is de EN-ISO3834 het nieuwste hulpmiddel om te kunnen voldoen aan de eisen. Onderdeel van deze EN-ISO3834 is de NEN-EN- IEC 60974-4 en de NEN 50504 welke specifiek voor lasapparatuur geldt.

De NEN-EN- IEC 60974-4 is de Europese norm welke hogere elektrische eisen heeft dan de NEN 3140 en is heel specifiek voor booglassen. Een keuring enkel volgens de NEN 3140 is dan niet meer toereikend.

Ook is vanaf 1 juli 2014 de nieuwe richtlijn voor staalconstructies, de EN 1090-1 wettelijk verplicht. Onderdeel hiervan is de EN ISO 3834 norm, die zich richt op de lasverbindingen.

Voldoe je aan de EN 1090 of wil je hieraan voldoen en val je onder de uitvoeringsklasse 2, 3 of 4, dan moet je als bedrijf je lasapparatuur laten controleren op elektrische veiligheid en functionaliteit conform de eisen in de IEC 60974-4.

Validatie

Een onderdeel van de ISO 3834 is de NEN-EN 50504 : validatie van uitrusting voor booglassen

Validatie is het controleren van een waarde of een methode. Aan de hand van een aantal vooraf opgestelde eisen wordt gecontroleerd of het ingestelde en aangegeven ampèrage en voltage op de displays van het lasapparaat in grote mate van zekerheid overeenkomen met de werkelijkheid

Kalibratie

Kalibratie is het vergelijken van een apparaat met een standaard om de eigenschappen vast te stellen. Door het gebruik en ouderdom van uw lasapparatuur kunnen de meters van voltage en ampèrage namenlijk gaan afwijken. En het spreekt voor zich dat de lasparameters, die ingesteld worden bij de lasmachine, correct en betrouwbaar moeten zijn.

Onderhoud en inspectie

Om aan de norm NEN-EN 1090 of NEN-EN- ISO 3834 uitvoeringsklasse 2, 3 of 4, te kunnen voldoen moet de lasapparatuur worden onderhouden volgens de norm NEN-EN- IEC 60974-4 en in sommige gevallen dient dit zelfs te worden gedocumenteerd.

Bij REVA Lastechniek bent u aan het juiste adres om dit voor u te verzorgen. Met ons team van specialisten en de juiste apparatuur regelen wij het onderhoud en inspectie graag voor u en zorgen wij ervoor dat uw lasapparatuur in perfecte conditie is én blijft.

Nieuwe veiligheidsnorm voor validatie lasapparatuur

Per 1 januari 2019 is de norm voor het valideren van booglasapparatuur de NEN-EN 50504:2008EN vervangen door een nieuwe veiligheidsnorm, de NEN-EN-IEC 60974_14:2019EN.

Keuringen volgens de oude veiligheidsnorm zijn, conform de nieuwe veiligheidsnorm, nog geldig tot 31-12-2021, daarna voldoet deze niet meer.

Op dit moment worden alle betrokken partijen geïnformeerd over de nieuwe werkwijze. Praktisch gezien zijn de metingen weinig afwijkend van de oude veiligheidsnorm, maar op papier veranderd er wel het een en ander. Dat betekend dat voor onze keurmeesters de procedures aangepast gaan worden en ook de bijbehorende certificaten en stickers zullen worden aangepast naar deze nieuwste norm.

Mocht u vragen hebben over de verandering naar deze nieuwe norm, neemt u dan gerust contact
met ons op. Wij informeren u hier graag over.

Binzel
Böhler
Cibo
Fronius
Hypertherm
Kjellberg
Lincoln Electric
Lorch
Optrel
Orbitalum
Parker